Pinceételek, italok

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

A káposztás ételeknek nincs szezonjuk, bármelyik változatuk bármikor asztalra adható. Két eseményt azonban semmiképpen nem lehet elképzelni nélküle: a hagyományos lakodalmi vacsorát és a disznótort
Az utóbbi alkalommal előállított töltött káposztának külön neve is van: torosnak hívják. Aki rendelkezik némi képzelőerővel, annak szeme előtt most megjelenik vagy egy fazék, vagy egy öblös tál, telis-tele az egyik legfinomabb étellel, ami káposztából csak készíthető, és elégedetten sóhajtja. Isten áldja a kitalálóját.

Szárma, dalma,geluska meg a többiel

De vajon ki az, aki kitalálta ?
Pillantsunk hát bele a történelmébe. Van neki, méghozzá meglehetősen tekintélyes. 

Az olvasmányhoz illő zenei aláfestést is csatolunk többféle stílusban: Hej, Vargáné káposztát főz a NOX-tól, illetve a Bartók által gyűjtött népdal gyerekdalos változata.
tovább

Disznótor a tetőn, és Krúdy citromos kolbásza

Körbejárt a minap, nagy tetszést aratva a népszerű internetes közösségi oldalon egy sokak számára meghökkentő poszt. Valaki lefotózta egy kőbányai emeletes lakóház földszinti faliújságján a frissen kitett cédulát, ami a következő szöveggel állította meg az ott lakókat: 
„Tisztelt Lakók!
Most hétvégén disznóvágást tartunk a tetőn! 
Disznótor a tetőn, Krúdy citromos kolbásza

tovább

Disznótor hagyományos ételei, a disznótoros pecsenye

A disznótoros pecsenye olyan különlegesség, amiért szinte mindenki odavan. Persze a mai világban sokkal nehezebb "természetes" közegében belefutni, hiszen az igazi disznótoros pecsenyéhez nyilván kell egy hamisítatlan vidéki disznótor. Ehhez nem kell messzire menni, mert a Monori Pincefalu Strázsa-hegyi területén ott a KultPince. Ahol igazi vidéki környezetben a vendégek részesei és tevékeny résztvevői lehetnek a disznóvágásnak. A disznó leölését, majd a vér levételét követően a reggeli pálinka hatására megéhezett jónép már alig várja a hagymás sült vér érkezését, ami friss kenyérrel az igazi.

Disznótoros hagymás sült vér
tovább

Házi füstölés, húsok halak tartósítása füstöléssel

A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. A sertéshús tartósítása sózással, füstöléssel, zsírban tartósítva nagyon régen elterjedt, de jelenleg is széles körben alkalmazott tartósítási mód, ma is élő gyakorlat, amely szolgáltatást a KultPince is nyújtja mindazoknak akik résztvevői voltak az ott rendezett disznóvágásnak.

Húsok tartósítása disznóvágás után
tovább

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj

Mondják, hogy ahány ház annyi szokás, van ahol hagymás sült vér és van ahol resztelt máj a reggeli.  Természetesen, hogy melyik ételt választják az attól is függ, hogy sikerül e elegendő vért felfogni és mennyi véres hurkát akar a böllér készíteni, mi a gazda igénye.

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj
tovább

Mit üzen a jó bor?

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy!” - Anthelme Brillat-Savarin francia jogász és politikus fogalmazta meg először ezt a gondolatot, aki korának híres gasztronómusa is volt. Éppenséggel lehetett ínyenc, hiszen nagynénje hatalmas vagyon hagyott rá azzal a kikötéssel, ha felveszi az ő vezetéknevét is. Tőle származik az a megállapítás is, miszerint „Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága, és a mértéktelenség ellensége”.

A poharazgatás kellékei
tovább

Sütés, főzés a pincefaluban, kültéri kemencék

Jó borhoz jó étel passzol és természetesen ezen állítás ellenkezője is igaz. A pincefalu és azon belül a pince az a hely ahol családok, baráti társaságok és ma már céges rendezvények, csapatépítő tréningek résztvevői ülnek asztalhoz, kóstolják és tárják fel az ott készült borok ízvilágát, visszakóstolnak, szakmailag elemzik a borokat. A borkóstolás alatt és után azonban biztosan ráeszmél a vendéglátó és vendég egyaránt, hogy enni kéne, de nagy részben olyan étel jöhet szóba amely harmonikusan illeszkedik a kóstolt borokhoz.
Nem kell azonban túlzásokba esni, hiszen a szakmaiságon túl a borkóstolás keltette éhséget csillapítani kell, így egy házias hidegtál, egy bogrács étel vagy tárcsán grillezett hús és zöldség is megteszi.
Addig amíg a borkóstoláson van a hangsúly, a különböző borok között borkorcsolyával semlegesítsük az egyes borok ízvilágát, eltérő karakterét. Borkorcsolya ne legyen túl fűszeres, semlegesítsen és közömbösítsen. Borkorcsolyának ajánlható a szénsavmentes víz, kenyér, sajt, összevágott alma, apró, katonázott, nem túl fűszeres falatok. A több boros borkóstolás esetén a borkorcsolya alkoholfelszívó hatása sem elhanyagolható.


tovább

Hagyományos tejfölös csirkepaprikás

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy pincefaluban már csak az egyszerűsége és természetesen a régről jövő hagyományok szerint is a bográcsozást tekinthetjük a legnépszerűbb főzési eljárásnak. Nagyon jó látni, hogy a két pincegádor között számtalan helyen ott a megépített bográcsozóhely, amely tűzrakóhelyként is funkcionál, hiszen egy jó kis szallonasütés sem elhanyagolható foglalatosság ha egy kis szalonnasütéssel alapozunk meg a nyári időszakban igazán fogyó rozé fröccsnek.

Ha sétálunk egy jót a pincefaluban, szinte mindenhol látjuk az átgondolt megépítést, nincs élő fa túl közel a bográcsozó helyhez, elég magas, hogy védelmet nyújtson a tűznek szeles időjárás esetén, de nem túl magas, hogy a hamuzás se legyen túl bonyolult.

Tejfölös csirkepaprikás nokedlival ma már hungarikumnak tekinthető
tovább

Meddig tarthatók el a kinyitott borok

Hoha a klasszikus mondás úgy tartja, hogy „minek nyit ki egy üveg bort az olyan, aki nem tudja meginni”, de azért mindannyian tudjuk, hogy gyakran előfordul, hogy egy-egy vacsora, baráti összejövetel vagy buli után bontott borok maradnak meg, amelyeket nem tudni, mennyi ideig tárolhatunk a hűtőben, mielőtt elfogynának. Ez az infografika ebben nyújt segítséget
tovább
1 2 3 4