Pinceételek, italok

Disznótoros kóstolók otthoni sütése valamint régi disznóvágások emléke

Sajna tőlem nem tudjátok meg, hogyan kell disznót vágni, - bár az emlékeimet elmesélhetem róla-, viszont Ibitől meg a villányi Gyulától majd pontos receptúrát szedek össze, ne panaszkodjatok az információ ellátásra. (Sose tudni, 20 év múlva kell-e majd késsel kergetnetek majd a…
Első lépésként íme egy kóstoló, (úgy kaptam Belányi Lacitól): az a szokás mifelénk, hogy disznóvágás után kap kóstolót a segéd, a hentes, a fontosabb rokonok és akitől már kaptunk kóstolót. Hát ez néha elvitte a fél disznót is…
disznótoros ételek otthoni sütése
tovább

Forralt boros tippek, receptek

A hideg és a sötét elleni védekezés természetes ösztönünk. Mikortól gondolták úgy eleink, hogy a test s lélek melegítésének egyik csodaszere a forralt bor, nem tudjuk, de igencsak ajánljuk, hogy januárban gyertek Monorra! 

Monori Pincefalu
1000 pince ezernyi élmény
Január közepén Forralt Boros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig

Foorralt boros kalandozás jégvirágtól borvirágig
tovább

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

A káposztás ételeknek nincs szezonjuk, bármelyik változatuk bármikor asztalra adható. Két eseményt azonban semmiképpen nem lehet elképzelni nélküle: a hagyományos lakodalmi vacsorát és a disznótort
Az utóbbi alkalommal előállított töltött káposztának külön neve is van: torosnak hívják. Aki rendelkezik némi képzelőerővel, annak szeme előtt most megjelenik vagy egy fazék, vagy egy öblös tál, telis-tele az egyik legfinomabb étellel, ami káposztából csak készíthető, és elégedetten sóhajtja. Isten áldja a kitalálóját.

Szárma, dalma,geluska meg a többiel

De vajon ki az, aki kitalálta ?
Pillantsunk hát bele a történelmébe. Van neki, méghozzá meglehetősen tekintélyes. 

Az olvasmányhoz illő zenei aláfestést is csatolunk többféle stílusban: Hej, Vargáné káposztát főz a NOX-tól, illetve a Bartók által gyűjtött népdal gyerekdalos változata.
tovább

Disznótor a tetőn, és Krúdy citromos kolbásza

Körbejárt a minap, nagy tetszést aratva a népszerű internetes közösségi oldalon egy sokak számára meghökkentő poszt. Valaki lefotózta egy kőbányai emeletes lakóház földszinti faliújságján a frissen kitett cédulát, ami a következő szöveggel állította meg az ott lakókat: 
„Tisztelt Lakók!
Most hétvégén disznóvágást tartunk a tetőn! 
Disznótor a tetőn, Krúdy citromos kolbásza

tovább

Házi füstölés, húsok halak tartósítása füstöléssel

A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. A sertéshús tartósítása sózással, füstöléssel, zsírban tartósítva nagyon régen elterjedt, de jelenleg is széles körben alkalmazott tartósítási mód, ma is élő gyakorlat, amely szolgáltatást a KultPince is nyújtja mindazoknak akik résztvevői voltak az ott rendezett disznóvágásnak.

Húsok tartósítása disznóvágás után
tovább

Disznótor hagyományos ételei, a disznótoros pecsenye

A disznótoros pecsenye olyan különlegesség, amiért szinte mindenki odavan. Persze a mai világban sokkal nehezebb "természetes" közegében belefutni, hiszen az igazi disznótoros pecsenyéhez nyilván kell egy hamisítatlan vidéki disznótor. Ehhez nem kell messzire menni, mert a Monori Pincefalu Strázsa-hegyi területén ott a KultPince. Ahol igazi vidéki környezetben a vendégek részesei és tevékeny résztvevői lehetnek a disznóvágásnak. A disznó leölését, majd a vér levételét követően a reggeli pálinka hatására megéhezett jónép már alig várja a hagymás sült vér érkezését, ami friss kenyérrel az igazi.

Disznótoros hagymás sült vér
tovább

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj

Mondják, hogy ahány ház annyi szokás, van ahol hagymás sült vér és van ahol resztelt máj a reggeli.  Természetesen, hogy melyik ételt választják az attól is függ, hogy sikerül e elegendő vért felfogni és mennyi véres hurkát akar a böllér készíteni, mi a gazda igénye.

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj
tovább

Mit üzen a jó bor?

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy!” - Anthelme Brillat-Savarin francia jogász és politikus fogalmazta meg először ezt a gondolatot, aki korának híres gasztronómusa is volt. Éppenséggel lehetett ínyenc, hiszen nagynénje hatalmas vagyon hagyott rá azzal a kikötéssel, ha felveszi az ő vezetéknevét is. Tőle származik az a megállapítás is, miszerint „Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága, és a mértéktelenség ellensége”.

A poharazgatás kellékei
tovább

Sütés, főzés a pincefaluban, kültéri kemencék

Jó borhoz jó étel passzol és természetesen ezen állítás ellenkezője is igaz. A pincefalu és azon belül a pince az a hely ahol családok, baráti társaságok és ma már céges rendezvények, csapatépítő tréningek résztvevői ülnek asztalhoz, kóstolják és tárják fel az ott készült borok ízvilágát, visszakóstolnak, szakmailag elemzik a borokat. A borkóstolás alatt és után azonban biztosan ráeszmél a vendéglátó és vendég egyaránt, hogy enni kéne, de nagy részben olyan étel jöhet szóba amely harmonikusan illeszkedik a kóstolt borokhoz.
Nem kell azonban túlzásokba esni, hiszen a szakmaiságon túl a borkóstolás keltette éhséget csillapítani kell, így egy házias hidegtál, egy bogrács étel vagy tárcsán grillezett hús és zöldség is megteszi.
Addig amíg a borkóstoláson van a hangsúly, a különböző borok között borkorcsolyával semlegesítsük az egyes borok ízvilágát, eltérő karakterét. Borkorcsolya ne legyen túl fűszeres, semlegesítsen és közömbösítsen. Borkorcsolyának ajánlható a szénsavmentes víz, kenyér, sajt, összevágott alma, apró, katonázott, nem túl fűszeres falatok. A több boros borkóstolás esetén a borkorcsolya alkoholfelszívó hatása sem elhanyagolható.


tovább
1 2 3 4