Pinceételek, italok

Komolyan és mosolygósan a kocsonyáról

A kocsonya komoly dolog.

Kivéve, ha a miskolci kocsonyában pislogó békát emlegetjük, de ez a történet úgyszólván unásig ismert, úgyhogy erről most nem beszélünk. A békától eltekintve a kocsonya nem is lehetne komolytalan, hiszen eredetét egészen 1395-ig vezetheti vissza, amikor is egy francia receptkönyvben már lejegyezték megszületésének körülményeit. A kocsonya azóta született generációi olyannyira szerteágazók és sokszínűek, hogy összeszámolni is képtelenség, hányféleképpen  mutatkozhat meg előttünk.

Kocsonya történet

tovább

Karácsonyi ráhangolódás, tojáslikőr és borleves

A nagy ünnepek nem robbanhatnak be csak úgy hirtelen a hétköznapjain kellős közepébe. A karácsonyhoz különösképpen kellenek az előzmények – ezek az adventi vasárnapok. De alighanem valamennyien fel tudunk sorolni olyan apró, máskor szinte észrevehetetlen részleteket, amelyek úgy készítenek fel bennünket az ünnepekre, mint amikor a zenekari árokban felzümmögnek, pittyegni, sóhajtozni és morgolódni kezdenek a hangszerek, mielőtt a karmester beintené a nyitány kezdetét.

Karácsonyi ráhangolódás, tojáslikőr, disznóvágás
tovább

Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Aszalt gyümölcsös forralt bor
tovább

Disznótoros kóstolók otthoni sütése valamint régi disznóvágások emléke

Sajna tőlem nem tudjátok meg, hogyan kell disznót vágni, - bár az emlékeimet elmesélhetem róla-, viszont Ibitől meg a villányi Gyulától majd pontos receptúrát szedek össze, ne panaszkodjatok az információ ellátásra. (Sose tudni, 20 év múlva kell-e majd késsel kergetnetek majd a…
Első lépésként íme egy kóstoló, (úgy kaptam Belányi Lacitól): az a szokás mifelénk, hogy disznóvágás után kap kóstolót a segéd, a hentes, a fontosabb rokonok és akitől már kaptunk kóstolót. Hát ez néha elvitte a fél disznót is…
disznótoros ételek otthoni sütése
tovább

Forralt boros tippek, receptek

A hideg és a sötét elleni védekezés természetes ösztönünk. Mikortól gondolták úgy eleink, hogy a test s lélek melegítésének egyik csodaszere a forralt bor, nem tudjuk, de igencsak ajánljuk, hogy januárban gyertek Monorra! 

Monori Pincefalu
1000 pince ezernyi élmény
Január közepén Forralt Boros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig

Foorralt boros kalandozás jégvirágtól borvirágig
tovább

Szárma, dalma, geluska, meg a többiek

A káposztás ételeknek nincs szezonjuk, bármelyik változatuk bármikor asztalra adható. Két eseményt azonban semmiképpen nem lehet elképzelni nélküle: a hagyományos lakodalmi vacsorát és a disznótort
Az utóbbi alkalommal előállított töltött káposztának külön neve is van: torosnak hívják. Aki rendelkezik némi képzelőerővel, annak szeme előtt most megjelenik vagy egy fazék, vagy egy öblös tál, telis-tele az egyik legfinomabb étellel, ami káposztából csak készíthető, és elégedetten sóhajtja. Isten áldja a kitalálóját.

Szárma, dalma,geluska meg a többiel

De vajon ki az, aki kitalálta ?
Pillantsunk hát bele a történelmébe. Van neki, méghozzá meglehetősen tekintélyes. 

Az olvasmányhoz illő zenei aláfestést is csatolunk többféle stílusban: Hej, Vargáné káposztát főz a NOX-tól, illetve a Bartók által gyűjtött népdal gyerekdalos változata.
tovább

Disznótor a tetőn, és Krúdy citromos kolbásza

Körbejárt a minap, nagy tetszést aratva a népszerű internetes közösségi oldalon egy sokak számára meghökkentő poszt. Valaki lefotózta egy kőbányai emeletes lakóház földszinti faliújságján a frissen kitett cédulát, ami a következő szöveggel állította meg az ott lakókat: 

„Tisztelt Lakók!

Most hétvégén disznóvágást tartunk a tetőn!

Disznótor a tetőn
tovább

Házi füstölés, húsok halak tartósítása füstöléssel

A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. A sertéshús tartósítása sózással, füstöléssel, zsírban tartósítva nagyon régen elterjedt, de jelenleg is széles körben alkalmazott tartósítási mód, ma is élő gyakorlat, amely szolgáltatást a KultPince is nyújtja mindazoknak akik résztvevői voltak az ott rendezett disznóvágásnak.

Húsok tartósítása disznóvágás után
tovább

Disznótor hagyományos ételei, a disznótoros pecsenye

A disznótoros pecsenye olyan különlegesség, amiért szinte mindenki odavan. Persze a mai világban sokkal nehezebb "természetes" közegében belefutni, hiszen az igazi disznótoros pecsenyéhez nyilván kell egy hamisítatlan vidéki disznótor. Ehhez nem kell messzire menni, mert a Monori Pincefalu Strázsa-hegyi területén ott a KultPince. Ahol igazi vidéki környezetben a vendégek részesei és tevékeny résztvevői lehetnek a disznóvágásnak. A disznó leölését, majd a vér levételét követően a reggeli pálinka hatására megéhezett jónép már alig várja a hagymás sült vér érkezését, ami friss kenyérrel az igazi.

Disznótoros hagymás sült vér
tovább

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj

Mondják, hogy ahány ház annyi szokás, van ahol hagymás sült vér és van ahol resztelt máj a reggeli.  Természetesen, hogy melyik ételt választják az attól is függ, hogy sikerül e elegendő vért felfogni és mennyi véres hurkát akar a böllér készíteni, mi a gazda igénye.

Disznótor hagyományos ételei, resztelt máj
tovább
1 2 3 4