Szőlőkről

Tél a szőlőhegyen

Amióta telefonnal is tudunk fényképezni, a Strázsahegyen sétálók sem tudják megállni, hogy ne készítsenek emlékképeket a téli tájról. Lenyűgözőek tudnak lenni a fehér hólepel aló kiemelkedő szőlősorok, a pincehátak, a pincesípok, a téli álmot alvó, gyönyörű vidék.

Tél a szőlőhegyen, Bodor Borház
tovább

A szőlő átoltása

Helyben oltás a nagyüzemből teljesen kiszorult, csak a kiskerttulajdonosok alkalmazzák. Ezt a módszert használják még új fajták gyors felszaporítására vagy a bekeveredett fajták átoltására. A helyben oltások készítése és gondozása munkaigényes. Szakmai hozzáértés mellett nagy figyelmet, illetve nagy szakmai, technológiai fegyelmet igényel. A rossz eredési arány mindig a szakmai felkészültség és a technológiai fegyelem hiányosságaira utal.

A helyben oltás az alany és az oltóvessző állapotától függően lehet:

• fásoltás (az alany és az oltócsap is fás);

• zöldoltás (az alany és az oltócsap is hajtás);

• zöldre fásoltás (az alany még hajtás állapotú, az oltócsap pedig vessző);

• fásra zöldoltás (az alany fás állapotú a nemes pedig hajtás).


Zoldbe fásoltás

tovább

Szőlőfajtáink

Az itt készített fehér borok jó része a harmonikus összetételű, könnyed borok közé tartozik. A borvidék egyetlen őshonos kékszőlője a kadarka, mely a borvidéken leginkább a rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos arcát mutatja. Az utóbbi években azonban megjelentek a piacon komoly, tartalmas fehér- és vörösborok is, bizonyítandó a borvidékben rejlő potenciált. Egyre több borászat kínálatában szerepel a napjainkban oly divatos borfajta, a rosé is, mely borokkal a nemzetközi borversenyeken is komoly eredményeket érnek el.
tovább
1 2 3 4 5