Szőlőkről, gyümölcsfákról

Tavasz a pincefaluban

Még csak március eleje van, de már a mandula és a barackfák virágban vannak, néhány korai szőlőnél már megindult a nedvkeringés. Gyönyörű a tavasz ahogy ébred a természet, de egy kicsit félve élvezzük a tavasz szépséges látványát, mert a tapasztalatunk azt sugallja, hogy még jöhet fagy és úgy járunk mint az előző éveben, hogy a korai gyümölcsfáink virágai ismételten elfagynak. Nem tehetünk mást, mint reménykedünk, de azért van egy permetszer, ami még ad egy lehetőséget a védekezésre, ez pedig a Damisol BB Frigomax. Reméljük nem lesz rá szükség.


Bartackvirágzás

tovább

Szőlőterület bérbe vehető

Monor Strázsahegyen a Kilátó dűlőben 900nm területen vegyes, jól termő borszőlő művelésre bérbeadó. A terület homokos, könnyen művelhető, a tőkék jó kondícióban vannak. Ár megegyezés szerint.
Érdeklődés: +36706193240

Szőlőterület bébevehető

tovább

Mi fán terem a direkttermő szőlő?

A direkttermő szőlőből készült borok értékesítését Magyarországon törvény tiltja, Ausztriában viszont Uhudler néven forgalomba hozhatóak. Nézzük hogyan kerültek Magyarországra ezek a fajták, és miért tilos itthon telepíteni!
Othello szőlő
tovább

Egyetlen nagy mediterrán borvidék lesz Magyarországból

A század végére teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre. Aggodalomra ugyan lehet és van is ok, ám a pánik és a borágazat temetése túlzó és felesleges. Míg az olaszrizling, a kadarka vagy a hárslevelű termelése sokkal bizonytalanabbá válik, a vörösborok esetében a minőség és a versenyképesség javulásával is lehet akár számolni. De ehhez is biztosan szükség lesz alkalmazkodásra, egyebek között új fajták bevonására, különböző klónok használatára, új dűlők kialakítására. A fogyasztóknak pedig azt kell megszokniuk, hogy nem várhatunk el konstans minőséget, ízélményt és mennyiséget a hazai borászoktól, miközben folyamatosan a fejük felett lebegnek az időjárási szélsőségekből adódó veszélyek és befolyásoló tényezők.
Szőlő és a klímaváltozás
tovább

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

A szőlő tőkebetegségeinek (grapevine trunk diseases, GTDs) kezelése a megelőzési stratégiákat helyezi előtérbe, melyek visszaszorítják az új fertőzések megjelenését és a betegség terjedését.A szőlőtermesztők új metszési eljárások alkalmazásával igyekeznek csökkenteni a szőlő tőkebetegségek előfordulását és a fertőzések súlyosságát. Ez a technikai adatlap az említett módszerek alkalmazásával kapcsolatos legfrissebb vizsgálati eredményeket és tapasztalatokat hivatott bemutatni, noha a részletes tudományos eredmények még nem állnak rendelkezésre.
Meszszési mód, metszésmód, metszési eljárások
tovább

Monori Szőlőtelepítők VIII, Sill Tibort kértük fel egy bemutatkozó beszélgetésre

„A szőlők és borok olyanok, mint a drágakövek.” – írta Hamvas Béla.

Drágakövekkel foglalkozni pedig nem lehet rossz.

 

- Mindig örülünk, ha a Strázsára olyan új ember érkezik, aki nyomban tenni is akar e szőlővidék jövőjéért. Ennek nyomai máris láthatóak. Mióta is van itt?

- Először is, köszönöm a megtisztelő érdeklődést. Ha őszinte akarok lenni, a vásárláskor nem a szőlővidék jövője motivált, bár természetesen örülnék, ha akárcsak egy picit is hozzájárulhatnék ehhez a jövőhöz. A kilátó közelében lévő szőlőterületet, rajta egy nagyon régi, nem a legjobb állapotban lévő présházzal és egy kis pincével, valamint egy szép nagy pincét lejjebb, a pincefaluban, 2017 őszén vettem. A telepítés előkészítése (tájékozódás, jogszabályok tanulmányozása, talajvédelmi- és telepítési terv készítése, talaj előkészítés stb.) már 2018-ban történt, a présház eredeti formában történt felújítása pedig 2019-ben. A telepítési engedély megszerzését követően 2019-ben a terület felén Kékfrankos oltványokat telepítettem. A terület másik felét eredetileg 2020 tavaszán terveztem betelepíteni, fehér borszőlővel, de a tavaszi telepítés a pandémia miatt elmaradt, és csak ősszel tudtam megvalósítani.

Sill Tibor
tovább

Milyen hatással van a talajbolygatás a szőlőt károsító gombákra?

   Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát.
Talajbojgatás
Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat. A kutatók a szőlősorok alól vett mintákban talajlakó fonálférgek jelenlétét mérték fel, melyek egyedszámukat tekintve az állatvilág messze legnépesebb csoportját alkotják, fajgazdagságuk és széles tűrőképességük miatt pedig csaknem bármilyen környezeti állapot mellett képesek megélni.

Egy grammnyi talajban akár száznál több is lehet belőlük, ám jelen vizsgálat során nemcsak az volt fontos, hogy milyen mennyiségben vannak jelen, hanem az is, hogy a fonálférgek milyen táplálkozási csoportba sorolhatók. Egyes növényi táplálkozású fajok ugyanis megsebezhetik a szőlő gyökérzetét, ami gomba- vagy vírusfertőzést, vitalitáscsökkenést és végső soron terméskiesést vagy akár tőkepusztulást is okozhat.

tovább

A szőlő innovatív növényvédelme a Biocont Magyarország Kft. megoldásaival

A Biocont Magyarország Kft. előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédelmet folytat. Mivel leginkább kontakt termékeik vannak, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdálkodók célzottan tudjanak védekezni a megfelelő kórokozók és kártevők ellen. Együtt dolgoznak a természettel az ökológiai egyensúly megteremtésén. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, kiderül a Jakab Mariannal és dr. Bőcs Andrással elkészült beszélgetésünkből.


A szőlő innovatív növényvédelme


Mik a megoldásra váró kihívások a biológiai növényvédő szerek piacán?


dr. Bőcs András: Nap, mint nap egyre több megoldandó feladat vár ránk a mezőgazdaságban, a hagyományos és a biogazdálkodásban egyaránt. Az egyre szélsőségesebb időjárás sok kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Az enyhe teleket a károsítók könnyen átvészelik, így további felszaporodásukra számíthatunk. Új károsítók jelennek meg és rég elfeledettek válnak újra jelentőssé. Mindezek mellett be kell tartanunk a szigorodó növényvédelmi előírásokat, figyelnünk kell a növényvédőszer kivonásokat, melyek hatására bizonyos kultúrákban a szerrotációk betartása egyre nagyobb kihívást jelent a rezisztencia kialakulásának megakadályozása érdekében. További kihívásnak látom a biológiai növényvédőszerek iránti bizalom kiépítését, melynek egyik döntő eleme, hogy a mai piaci környezetben a megfelelő terméket, a megfelelő szaktanácsadási háttérrel kezdik-e el technológiába illeszteni a gazdálkodók. Rengeteg termék van a kereskedelemben, amit növényvédelmi hatással rendelkező szerként ajánlanak. A Biocont Magyarország Kft.-nél mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egyes termékeink a megfelelő besorolással és az ehhez előírt engedélyeztetési eljárással kerüljenek forgalomba, (növényvédőszerek növényvédőszerként, lombtrágyák lombtrágyaként, növénykondicionálók növénykondicionálókként). Mindezek mellett a termelőknek gondoskodni kell a megtermelt áruk pozitív megítéléséről.

tovább
1 2 3 4 5