Szőlőkről

Szőlő telepítése hidrofúróval

A hidrofúró egy speciális eszköz, mely víz segítségével lyukat fúr a talajba. A rajta átáramló víz segíti a berendezés talajba hatolását, egyúttal lehetővé teszi az iszapolást is. Ez a kézi fúrós ültetés gépesített formája. Egy erőgépről több fúró is működtethető, melyekhez célszerű munkacsapatot szervezni a különböző munkafolyamatokhoz (ültetők, beiszapolók, csirkézők). Használata nagyobb mennyiségű szabadgyökerű szőlőoltvány ültetésénél ajánlott.
        
Szőlőtelepítés hidrofúróval
tovább

Ezerjó szőlő és a bora

A nagy termésbiztonságú és minőségi bort adó világfajták és új nemesítések között szerényen húzódik meg ez a magyar fajta, mégis fontos tagja az üzletek polcain sorakozó palackos boroknak. Hozzáfonódott a magyar ember életéhez, s ez önmagában indokolja létjogosultságát. Hogy mi mindent tudunk a fajtáról, az a következőkben olvasható.

Ezerjó szőlő

tovább

Generosa, az intelligens hungarikum szőlő és bor

Móron született

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértéke­lések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.


Dr-Hajdú-Edit, Generosa

tovább

Szőlőbe vágó kérdés: melyik metszésmód a menő?

A metszés az egyik legfontosabb, legmunkaigényesebb művelet a szőlőtermesztő gazdaságokban. Munkacsúcsot jelent és nem mindig a legjobb, szakmailag képzett munkaerő végzi el, ezért számos törekvés van a munkafolyamatok optimalizálására és a költségek csökkentésére.

Szőlőinkről, metszésmódok
tovább

Szent György hava, Április

Azt hiszem sokan megelégeltük a hosszúra nyúlt csapadékos időszakot. Miközben lelkünk várja a napsütést, a tavaszi színeket és illatokat, a gazdák bizony jól vennék a csapadékos áprilist: "az áprilisi esőzés kergeti a fagyot", "ha esős az április, a pince megtelik".
A régiek megfigyelték azt is, hogy a virágzó cseresznyefa virágos szőlőt, jó termést ígér.

Szent György hava Árprilis
tovább

Ernyőművelés

Az ernyőművelés elnevezése onnan ered, hogy a tőkeforma alakja leginkább a nyitott esernyőre hasonlít. Az első változatait New York államban dolgozták ki, Concord fajtán.

A tőkék függőleges törzsből és annak végén eredő, leívelt szálvesszőkön kialakult lombozatból állnak. A támrendszer elemei: egy-egy segédhuzalból, kartartó huzal és két huzalpár.

Ernyőművelés

tovább

Tavaszi munkák a szőlőben, metszési praktikák

A tavasz beköszöntével minden szorgos gazda nekilát a tél utáni első teendőnek: a gyümölcsfák metszésének. Hogy ezt mikor, miként és miért csináljuk, követhetjük Bagyari Lajos Tanár Úr előadását, melyben részletesen kitér a különböző gyümölcsfajok, gyümölcsfajták metszési technikájára.

A szőlő metszése
tovább

A szőlő jelentős állati kártevői és várható kártételük

A hagyományos szőlőkártevők (ékköves faaraszoló hernyói, pajzstetvek, atkák és a szőlőmolyok) mellett csapadékszegény, meleg időjárás esetén nagyobb egyedszámban megjelenhetnek az utóbbi években előtört fajok (kabócák, darazsak, tripszek, harlekinkatica), amelyek védekezés hiányában jelentős károkat is okozhatnak. Fontos feladat az új kártevők (és kórokozók), valamint vektor rovarfajok monitorozása és rendszeres szemlékkel tájékozódás az ültetvény egészségi állapotáról és a fertőzési helyzetről.
Ugyan a most bemutatásra kerülő, Dr. Gyulainé Garai Adrienne cikke nem most született, de a témából adódóan ma is aktuális!
A szőlő jelentps állati kártevői
tovább

Vadkár a szőlőskertekben, gyümölcsösökben

Szőlőskertek, gyümölcsösök termelésében előre nem felmérhető tényező a vadkár. Télen a fiatal telepítések törzsének kérge és koronarendszere van veszélyben.  Tavasszal a fiatal rügyek és hajtások vannak veszélyben, ősszel pedig maga a termés. A károkozás mértéke nyilvánvalóan függ attól, hogy hol van a termőterületünk, van e környezetében olyan  bokros, erdős terület ahonnan a vadak rövid úton elérhetik szőlőterületeket, gyümölcsösöket. Gondot jelentenek az elhagyott földterületek, ahol a vadak legtöbbször zavartalanul dézsmálják a még termő szőlőtőkéket, gyümölcsfákat. Lényegében  a rászokás már itt kezdődik.

Vadkár a szőlőskertekben, gyümölcsösökben

tovább

Tippek házilag is elkészíthető szerves trágyákhoz

A természetes megoldások hívei biztosan tapasztalták már, hogy a szerves trágyák javarészt hiányoznak a mezőgazdasági és kertészeti üzletek polcairól. Ha valahol sikerül is találni, az árcédulán nem éppen a legbarátságosabb eszközökkel találkozhatunk, nem beszélve arról, hogy a legtöbb ilyen termék csupán papíron „szerves”.

Tippek a házilag is elkészíthető szerves trágyához
tovább
1 2 3 4