Pincefalvak

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból, Mulatók és mulatságok

A Strázsahegyen természetszerűleg megfordulnak mulatós kedvű emberek, és kevésbé természetszerűleg olyanok is, akik nem tudnak mulatni. Vagy azt hiszik magukról, hogy nem tudnak  Aztán egy nyári délután találkoznak egy ismerősükkel, teszem azt, a temetőben, ahová a vidéki ember hagyománytiszteletből mindmáig gyakorta elzarándokol. Miután a sírcsokrokat a vázákba helyezték, s szót váltottak arról is, mi történt, amióta utoljára összefutottak, az ismerős megkérdi.

Történetek a Monori Pincefaluból
tovább

Tavaszi csámborgás a pincefaluban

Ha jó az idő, a tavaszi virágok illata és a friss levegő a természetbe csábít, ezt tettük mi is május első napján és egy jót csámborogtunk a pincefaluban. A hirtelen beköszöntött nyarat idéző meleg hatására hihetetlen gyorsasággal éledt a természet, hajtott ki a szőlő, virágoztak ki a fák. Az útvonalválasztás nem véletlen volt, mivel a Monori CsámBORgó játék a szabadban program egyik lehetséges útvonalát jártuk végig, hogy pótoljuk a leszaggatott útvonalat jelző címkéket.

Csámborgás a pincefaluban
tovább

Merre tovább, ezer pince?

Magyar Mezőgazdaság, Koblencz Zsuzsa Írása


A monori Strázsahegy ugyan dombnak is kicsiny, a helyiek életében mégis nagy jelentőséggel bír. Dokumentálhatóan több évszázada termesztenek szőlőt a háromszáz holdas – 180 hektáros löszös területen, amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta.


Monori Pincefalu, Kövidinka sor


Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó) amelyek művelése igen munkaigényes. Vannak azonban jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő.  A Monori Pincefalu leggyakoribb borszőlő fajtái a Rizling, a Rizlingszilváni, a Rajnai Rizling, a Kékfrankos, a Zweigelt. 

tovább

Őszi hangulat a Monori Pincefaluban


Ha különböző korosztályoknál arról érdeklődünk, mi jut eszükbe mindenekelőtt a pincehegyi őszről, az ifjabbak azonnal rávágják: lehet kóstolni az újbort, ennek örömére bulit rendezni, s ha még novemberben is alkalmas rá az idő, szabad tűzön sütögetni, bográcsolni, dalolgatni.

A  középkorúak  mindezekhez hozzáteszik még, hogy ideje a borfejtésnek is, de munka végeztével a mulatságra, eszem-iszomra feltétlenül sort kell keríteni.

Az idősebb generáció már inkább a jó társaság, a nagy beszélgetések híve, némelyikük  - ha a hideg őszi esték is szóba kerülnek - a kályha melegét is emlegeti.

    
Ősz a Monori Pincefaluban
tovább

Vendégfogadás a falusi környezetet és a vidéki élet szépségét nyújtó Monori Pincefaluban

A Monori Pincefalu a helyi lakosság számára egy könnyen elérhető  hagyományokkal rendelkező rekreációs hely.  A városban vagy városias környezetben élő emberek számára a falusi turizmus adja az egyik lehetőséget a természettel való találkozásra, ahol újra tudják építeni a régen általánosan meglévő kapcsolatot a természettel és az ott munkálkodó emberekkel. A Monori Pincefalu a maga természeti és építészeti adottságával, hagyományaival, tanösvényével, borászaival, vendéglátással foglalkozó pincészeteivel háboríthatatlan kikapcsolódást biztosít a falusi turizmust kedvelők számára

Borvidékek Hétvégéje Monor
tovább

A fülemülék éjszakai koncertjei

Aki járt már a Strázsahegyen, belehallgatott a tavaszi szélzúgásba vagy a nyári csendbe, megállt valahol egy magaslaton, hogy hallgathassa a közeli fán burukkoló gerléket, netán egy pince teraszáról figyelte derűsen, amint a feketerigók seregélyekkel civódnak egy szem cseresznyén, az ilyen embernek nem mondunk újat azzal, hogy a most következő hetekben tartják éjszakai, késő esti koncertjeiket a világ állítólag legszebben éneklő madarai, a nálunk is honos fülemülék.

Fülemüle koncertje
tovább

A részeges gomba és a havas pincehátak

Van, amit ugyan érdemes felemlegetni a múltból, már csak összehasonlítás és miheztartás végett is, de visszahozni, azt senki nem akarhatja – állapította meg az emlékidézésre összegyűlt társaság, miután épp túljutottak az '50-es évek vége és a '60-as évek eleje édességválasztékának felsorolásán. Amit nem is tudtak rövidre fogni, pedig maga a választék nem volt éppen bőséges. Csak hát közben folyton nevetésszünetet kellett beiktatni. 
A svájci és belga csokoládék, a százféle szaloncukor világában ugyan ki tudná nevetés nélkül megállni, ha eszébe jut a kandiscukor. A krumplicukor. Az édesgyökér. A kristálycukorral megszórt zsíroskenyér. A bögrében, cukorral kikevert, a tyúkólból frissen előkerült nyers tojás, mint az ínyencségek non plusz ultrája.

A részeges gomba és a havas pincehátak

tovább
1 2 3 4 5 6