Pincefalvak

Györköny

Legtöbben vágyódunk a természetes környezethez, a barátságos emberekhez, a jó étel és ital mellett eltöltött társalgáshoz. Aki járt már Györkönyben várhatóan az előzőekben felsoroltak miatt tér vissza újra és újra. A dimbes-dombos táj, a girbe-gurba utcák, a halastó, a Magyarországon egyedülálló, érintetlen Pincehegy nyújtja a természetes és épített környezet egyediségét.
A Tolna megyében található györkönyi Pincehegyen több mint 300 présházat találhatunk sok-sok utcácskára tagolva, diófákkal körbevéve. Az elmúlt időszakban a Pincehegy egyedülálló hangulatát felismerve egyre több gazda teszi rendbe a présházát és annak környezetét, emellett a borminőségre is egyre jobban odafigyelnek. Ennek is köszönhető, hogy egyre több a feldolgozott szőlő a pincékben. Györkönyben jellemző fajták: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres.
A pincehegyünk megismertetésében, rendbe rakásában és a Szövetség megalakításában nagy szerepet játszott helyi szervezetünk, a Györkönyi Pincehegyért Egyesület. Kalandozzon Ön is a györkönyi Pincehegyen!


tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból 07

A domb meg a hegy

Szerző: Koblencz Zsuzsa 2011 tavasz

A monoriak szeretik hangoztatni, hogy a Strázsa-hegy azonos magasságú a Gellért-heggyel. A Strázsahegy magasságát az egyik forrás 190, a másik 187 méterben jelöli meg. A Gellért-hegyről a Wikipédia azt írja: a tengerszin feletti magasság 235 méter. Hogy a közel 50 méteres szintkülömbség miatt tekinthető-e ugyanakkorának a két földrajzi pont, mindenki döntse el maga, egy igazi monori viszont soha nem látná be, hogy alacsonyabban van a pincéje, mint a Gellért-hegy teteje.
tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból 102

A Strázsahegy legendái

Szerző: Bolcsó Gusztáv. Monori Strázsa XX. év. 9. szám 2011 október

Ahogy egy vár falainak ereje elsősorban nem a kőben, hanem védőinek lelkében volt - amint azt egykor Gárdonyi Géza fogalmazta -, úgy a Strázsahegy varázsát is emberi tényezőknek köszönhetjük. A Strázsahegy ereje nem a magasságának (hiszen valójában nem is nevezhető hegynek, mivel szelíd dombvidékként simul az Alföldbe), nem a talajának (ilyen agyagos lösztakaró sok helyen található), és nem is szőlőfajtáinak (hiszen nincs bennük semmi különleges) köszönhető. A mintegy 960 pincéből álló, többé- kevésbé összefüggő pincefaluja viszont már hazai sőt európai kuriózumnak is számít, de a „hegy" még ennél is fontosabb éltetője a hagyomány. Azok a szorgos dolgos szőlősgazdák, akik kialakították szertartásait, megteremtették hangulatát hordozzák, valamint generációról generációra továbbviszik és fejlesztik ennek a helynek a lokálpatriotizmusát.
Ringeisz József, id. Veres László, Suha Gyula, Magócsy Lajos, Kele János
tovább
1 2 3 4 5 6