Pincefalvak

Történetek anekdóták a Monori Pincefaluból, lovak a kályha mellett, dalnokok a Sintár-pincében

Ha a vendéget már eleve egy olyan, kézzel írott táblácska fogadja, mint amilyet Sintár András minden alkalommal kihelyez a pincéje bejáratához, a látogató azonnal jó kedvre derül. „Ez a pince nyitva /várlak mindig vissza!”

Hát lehet ilyen helyre nem visszatérni?

Sintár Andrásnak – akit Öcsi bácsi néven ismer a környék – nem kell a szomszédba mennie rigmusokért, a verseléshez elég, ha jó kedve van. Mivel közismerten, mondhatni alapjáraton jó kedélyű ember, víg történeteinek se szeri se száma. Noha most, 78 évesen miközben hivatását, a kereskedést nem hagyta abba, változatlanul napi tíz órákat dolgozik Bitang elnevezésű vas- műszaki boltjában – már azt állítja, fogyóban van a jó kedve. A tavalyi évet például így jellemzi: nem történt semmi, mert nem volt min nevetni.

Így hát a pincekamrában, e februári, zord hideg napot a minden pincekamrában megtalálható forró kályha mellett emlékidézéssel töltjük. És főleg nevetéssel.

Előkerülnek azok az idők, amikor a Vasipari kátéesz dolgozói testületileg a Stárzsahegyen lévő pincefaluba jártak kikapcsolódni, s ezek a jó hangulatú összejövetelek arra késztették Sintár Andrást, hogy neki is legyen saját pincéje. Főleg, mert Bara Gabi bácsi kijelentette: akinek nincs, az nem is monori ember. 

Sintár András és Berki István Monori Pincefalu

tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból, pincehegyi találkozások

Herda Kálmán közismert és népszerű ember volt Monoron, akiről azonban én akkor hallottam először, amikor valaki elmesélte, hogy a hangja éppen olyan, mint Sárdi Jánosé. Azé a Sárdi Jánosé, akiért rajongott az operettkedvelő közönség úgy nyolcvan éve, de még a mai hatvanas-hetvenes korosztály is tudta - hiába nevelkedett az Illésen, az Omegán és a Beatles-en- hogy kiről van szó, ha szóba került a Kalotaszegi madonna című film, vagy a Leányvásár.

Mostanában már nem érdemes szóba hozni, generációk nőttek fel, akiknek nem mond semmit a neve, én azonban akkor annyira kíváncsi lettem a monori Sárdi-hangra, hogy felgyalogoltam érte a Strázsahegyre, majd megírtam a találkozásunkat a Pest Megyei Hírlapba.


tovább

Finn családi és csapatjáték a KultPincében

Mölkky, más néven Gyep-Bowling
A Mölkky egy finn dobójáték, amely Dél-Finnország Päijänne Tavastia nevű vidékéről
származik. A Mölkky nem igényel különleges felszerelést és sikere a szerencse és az
ügyesség kettősén alapul.
A Mölkky udvari bowlingnak is nevezhető, mivel a bowling és egy olasz gyepjáték, a bocce
keverékeként is emlegetik. A játék egyszerű természete miatt bármilyen időjárási tényező
mellett játszható. Fiatal gyermekek is könnyedén részt vehetnek benne, míg az idősebb
játékosok további stratégiai és ügyességi szinteket adhatnak hozzá, amivel a játék még
szórakoztatóbbá válik mindenki számára. A játékhoz legalább két emberre van szükség,
de annyi fővel játszható, amennyivel csak szeretnénk, így csapatépítő tréningek során is kitűnően használható.

Mölkky finn családi és csapatjáték
tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból, Zenészek és életművészek

Vannak olyan emberek, akikről nem tudjuk pontosan mikor és hogyan ismertük meg őket. Lassan mégis részesei lesznek az életünknek, miközben soha nem ismerjük meg őket igazán. A Strázsahegy egykor tele volt velük. Ki zenélésből tartotta el magát, így szórakoztatva a helyi közönséget, ki csupán napszámosként élt közöttünk, de gesztusai, történetei miatt felejthetetlen maradt.

Vannak olyan emberek, akikről nem tudjuk pontosan mikor és hogyan ismertük meg őket
tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból, Hadák János

Hadák János, aki a pincehegyi „gőzöst” irányította

Szaxofonon és klarinéton játszott Hadák János 38 évig, a róla elnevezett zenekarban. Vajon el tudjuk­ e képzelni, amint a Monori Pincefalu dűlőköin egymás vállába kapaszkodva kanyarog a jókedvű nép, és tele torokból énekli, hogy „megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára”? Hadák Jánosnak nem kell elképzelnie, ő látta, hallotta, nem is egyszer. Hiszen ő szolgáltatta hozzá a zenét. Álldogálunk a pincekamrája előtt, nézegetjük a beszélgetésünkkor még üres fecskefészkeket. Némelyiket lemezzel is megerősítette a házigazda, nehogy leverjék az erőszakos verebek a kis lakot, ahová a vándorok minden tavasszal hűségesen visszatérnek. Hogyne térnének, amikor Hadák János minden alkalommal úgy örül nekik. Hiszen mindig is az volt a vágya, hogy fecskék fészkeljenek az eresze alatt.

Hadák János, aki a pincehegyi „gőzöst” irányította
tovább

Ha már van pétanque pálya a Monori Pincefaluban

Akkor nézzük a szabályokat!

Kiadja a MAPESZ elnöksége 2010. november 11-én a 40/E/2010 számú határozata értelmében.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. § a csapatok összetétele

A pétanque játékban:
3 játékossal szemben három játékos játszik (triplett)
Ezen felül játszható még az alábbi felállásokban is:
2 játékossal szemben két játékos (duplett)
1 játékossal szemben egy játékos (egyéni)
Triplett felállásban minden játékos 2 golyóval rendelkezik. Duplettben és egyéniben minden játékos 3 golyóval rendelkezik.
Más felállás nem elfogadott.
A Pétanque-ot minden korosztály játszhatja, fiataltól nagypapáig, nők és férfiak egyaránt. A játék különleges felszerelést nem igényel, csak három fém pétanque golyót és egy kis fagolyót.
tovább

Tiszta udvar, rendes ház pályázat díjazottjai Monor

Mint arról többször olvashattak, újra kezdeményezett egy régi hagyományt Monoron a város vezetése. A Tiszta udvar rendes ház pályázat kiírásával sikerült ösztönözni, hogy a város lakosai saját kertjük ápolásával, virágosításával is hozzájáruljanak Monor szépítéséhez. A városkép javítása érdekében tett erőfeszítéseiket az önkormányzat "Tiszta udvar, rendes ház" feliratú falra szerelhető táblával ismerte el.

Kriskó pince, Monori Pincefalu
tovább
1 2 3 4