Hírek

Lassan gyógyuló sebet ejt a földben az ekevas

A szántás a talajjavítás egyik legfontosabb művelete. Vagy mégsem? Íme a Talajmegújító Mezőgazdaság válasza.


Lehet, hogy a magyar termelők jó részének fogalma sincs arról, hogy kárt okoznak a klasszikusnak vélt szántásos földműveléssel? Kökény Attila tanácsadó, a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) egyik hazai képviselője szerint a válasz egyértelműen igen. Erről országjáró előadás-sorozatának hajdúböszörményi állomásán is beszélt.

Talajművelés
tovább

Borvidékek Hétvégéje 2019

Idén ismét két napos lesz a Borvidékek Hétvégéje!
2019. május 31. & június 1.


Péntek délutántól a monori borok főszereplésével, kisszínpadi programok mellett leshettek be a másnapi, országos fesztivál előkészületeibe. Szombaton pedig a megszokott, egyedi hangulatú eseményen kóstolhatjátok az ország 22 borvidékének kínálatát Monoron! 
Borvidékek Hétvégéje 2019

tovább

Hogyan hat a klímaváltozás a borvidékekre?

A klímaváltozás a borvidékekre és a borászatra is hatással lesz, de már most is érzezhetőek az átalakulások. Több tanulmány is foglalkozik a címben feltett kérdéssel. Lehet, hogy 2050-ben már nem tudunk majd Bordeaux-i vagy Toszkán borokat inni?
Klímavaltozás
tovább

Babits Mihály: Szőlőhegy télen

Az egész szőlőhegyet látni most
a hegy húsát most látni meztelen
mint ájult hölgy, mutatja fesztelen
telt formáját, a gömbölyűt, csinost,

A barna föld emlőjét látni most,
emlőt száradva, dombot nesztelen
hol az áttetsző gyöngygerezd terem,
melyből szűrik a mézízű pirost.

Karók serege bús-meredten áll
arannyal árnyal a ferde sugár
a puszta hanton egy lélek se jár.

December, január, és február -
mikor jön már a tavasz és a nyár?
a fosztott tőke álmodozva vár.


Babits Mihály: Tél a szőlőhegyen

Köszönet Szőnyi Attilának a vers küldéséért!
tovább

Talaj humusz menedzsment

Minden egészség alapja az „élő” humusz a talajban. Meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, ill. növelni tudjuk.  A Talaj Humusz Menedzsment  gyakorlatias módszert és sok egyéni lehetőséget kínál, hogy rövid idő alatt humuszt stabilizáljunk és építsünk.

Talaj humusz menedzsment
tovább

Monori Bejlilejáró túra 2018

   
Kezdjük az időjárással, szerencsénk volt. Enyhe fagy és később egy kis napsütésben is részünk volt. A Szt. Orbán téren gyülekeztünk és ahogy az lenni szokott Kiss Péter barátunk és túratársunk egy kis reggelivel, forralt borral kényeztette a túrázni induló csapatot. Reggelit követően nekiindultunk, bemelegítésként a pincefaluban sétáltunk, Kiss Péter útközben röviden bemutatta a vendégváró pincéinket, a séta során érintettük a kilátót is.   
Monori Bejglilejáró túra 2018

tovább

Tél a pincefaluban

„Valami van a télben, ami a gyermekkora emlékeztet, közvetlenül és fájdalmasabban, mint más évszakok. A hó kékesszürke színében, a szobák alkonyatában, a kályhák nyers, orrfacsaró illatában, mindebben van valami bizalmas és örökre elveszett. Ez az emlék didergésre késztet...”


Pincefalu télen


„Olyan a gyermekkor emléke télen, mint egy sivár, elhagyott lakás, ahonnan kiköltözött mindenki, akit szerettünk, mint egy lakás, melyből elhordták a bútorokat, s melyet nem lehet többé kifűteni.”
(Márai Sándor: A négy évszak – A hó)


tovább
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21